Çocuk Diş Hekimliği
Pedodonti Tedavileri
Pedodonti, diş hekimliğinin, doğumdan erişkinliğe uzanan dönem aralığında çocukların özel gereksinimlerine hizmet sunan bölümüdür. Yalnızca çocuklar olmamakla birlikte, özel bakım gerektiren bireylerin tüm dental tedavileri de Çocuk Diş Hekimliği uzmanlığına dahildir.
Çocuk diş hekimliği 13 yaşına kadar olan hastalarımızın tüm dental tedavileri için ayrılmış bir bölümdür.
Bu dönemi bu kadar önemli kılan ise tüm dişlerin oluşumunun ve genel ağız sağlığının bu dönemde tamamlanmasıdır.
Çocuklarda süt dişleri önemli midir?
Süt dişleri, hem daimi dişler gelene kadar estetik, fonksiyon ve fonasyonu sağlar hem de ağızda yerini bırakacakları daimi dişler için yer hazırlarlar. Bu sebeple süt dişleri korunmalı, mümkün olduğunca ağızda tutulmalıdır.
Çocuğun ağzındaki her diş büyüyünce düşecek mi?
Süt dişleri bir diş hariç daimi dentisyona kadar rezorbe olarak kendiliğinden düşer. Problem olmadıkça çektirmeye gerek yoktur. Daimi dentisyon istisnalar olabileceği gibi genelde 6 yaş civarında başlar ve 13-14 yaşına dek devam eder. Ancak 1. azı dişler (6 yaş dişleri) ağızda 6 yaşında oluşur ve daimidir. Süt dişi değildir.
Süt dişlerini çektirmek gerekir mi?
Genelde kendiliğinden düşerler; ancak bir hekim tarafından muayene edildikten sonra çekimine karar verilebilir. Sebep bazen çürük de olabilir. Amaç alttaki diş germini korumaktır. Erken kaybedilen süt dişleri ağız yapısında ciddi bozukluklara sebebiyet vereceği için önlem almak zorunludur.
Burada devreye YER TUTUCULAR girer.
- Hem daimi dişin çıkacağı boşluğu korur;
- Hem de ortodontik hareketler sonrası dişlerde oluşabilecek çürükleri engellerler.
Ne sıklıkla pedodontist muayenesi gereklidir?
Özellikle süt ve karışık dentisyon döneminde 6 ayda bir Çocuk Diş Hekimi muayenesi, hastamızı ciddi oranda korur. Koruyucu uygulamalar ile invasiv bir tedaviye gerek kalmadan hastanın ömür boyu faydasını göreceği uygulamalar yapılır.
Koruyucu uygulamalar nelerdir?
- Flor uygulamaları
- Pit ve fissur örtücüler
- Oral hijyen eğitimleri